Prosjekt: NAS

I sommer tenkte jeg å starte på et dataprosjekt.

Planen er å lage en NAS hvor jeg kan stue bort musikk, filmer, bilder, dokumenter etc. og få tilgang til dem via nettverket – enten det er hjemme eller borte.

Det blir et nettverksserver med andre ord.

Her kommer jeg til å lage en arbeidsblogg over hva jeg gjør, hvilke problemer jeg støter på og forhåpentligvis også løsningene – så følg med!

Hva er en NAS?
NAS står for «Network-attached storage», og er betegnelsen på – i følge Wikipedia– maskinvare for lagring av datafiler (informasjon, multimedia etc.) på et lokalt nettverk (LAN).

I stedet for å være lagret på harddisken til en datamaskin, kan filene lagres på en harddisk som er tilgjengelig for alle datamaskiner i nettverket. På den måten kan flere brukere ha tilgang til de samme filene samtidig og dette gjør at filene ikke trenger å være lagret på de enkelte maskinene.

Hva jeg trenger
Først og fremst trenger jeg en enkel datamaskin. Her har jeg vært på utkikk etter noe avdanket, og har funnet en på finn.no. Maskina jeg fant hadde en rimelig kraftig prosessor, og ble levert med en stk. 1 TB harddisk. Prisen var så lav at jeg neppe hadde klart å skaffe kabinett, innmat og disk separat for under den prisen jeg kjøpte alt for. Pr. skrivende stund er den underveis i posten…

En av disse...

Jeg kunne tenkt meg å kjørt RAID på serveren, men vil prøve først om jeg får alt til å fungere. Dessuten må jeg sjekke hvilket merke harddisken som kommer er også da jeg har skjønt at RAID forutsetter identiske disker.

For å få serveren oppe å gå trengs også programvare. Her har jeg valg FreeNAS som er en gratis (open source) og kraftig programvare til slikt bruk.

Det skal bli riktig spennende å se om jeg får til dette. Regner med at jeg trenger flere duppeditter, kabler osv. men den tid den sorg.

Onsdag 23.06.2010

Ja nå har NASen funnet veien fra Stavanger og til Nøtterøy. Spenningen var stor når jeg pakket opp pakken. Den var jo MYE mindre enn jeg trodde! Det er jo en klar fordel. Stygg som juling, men det gjør jo ikke så mye i og med at den – etter planen – skal stues bort og «glemmes».

Her er et bilde først som sist:

Spørsmålet er bare hvordan man skal åpne den opp… Det er 2 knotter på hver side som antagelig skal trykkes inn, men det har enda ikke lyktes meg å fått åpnet herligheten…. Noen tips?

Uansett. Første forsøkt på å installere FreeNAS endte i tårer da CDen hadde fått seg riper og ikke lot seg lese. Da var det bare å få lastet ned en ny ISO, brenne og forsøke på nytt. Det er vel ingen bombe å si at spenningen var stor og til å ta å føle på når jeg startet opp med CDen i første gangen…

Oppsettet gikk veldig smertefritt takket være flotte instruksjoner fra http://www.lagesse.org/freenas-tutorial-for-windows-users-part-one-installation/ og litt senere i prosessen http://www.lagesse.org/freenas-tutorial-for-windows-users-part-two-configuration/

Et bilde av installasjonen når selve konfigurasjonen skulle gjøres:

Installasjon og konfigurering gikk som sagt meget lett – faktisk lattelig enkelt var det og det var på grensen til å være skuffende.

Etter å ha installert FreeNAS gikk jeg på hovedmaskina og prøvde å logge inn på NAS-serveren. Etter å ha logget inn på serveren, kom følgende bilde opp:

Hurra det virket jo! Nå gjenstod bare konfigurering av disker, mountpoints og shares. Nå måtte jeg «krype til korset» og lese dokumentasjonen på www.freenas.org. Dette gikk også helt smertefritt, og plutselig satt jeg med tilgang til en mediaserver!

Det eneste problemet jeg hadde i hele prosessen, var å få tilgang til den fra Vista. Her måtte jeg lage en snarvei og legge til under «Favoritter» i Explorer, men dette gikk også helt etter boka når jeg først kom på å gjøre det slik.

Ja. Dette var sommerprosjektet. Hadde regnet med å måtte fikle i flere måneder med dette, men den gang ei! Har du en gammel datamaskin som du ikke bruker lenger, så er dette en måte å utnytte den på!

Nå skal jeg dykke ned i systemdokumentasjonen for å finne ut mer avanserte ting – som f.eks. hvordan sette opp automatiske backupløsninger, bit-torrent osv. Regner med at dette også går veldig bra.

Bit-torrent
FreeNAS har i følge dokumentasjonen mulighet for bit-torrent, så dette måtte jeg prøve.

Slik virker det: Man lagrer kun .torrent-fila i en spesiell mappe som er definert i FreeNAS/bittorrent-service, og så sørger FreeNAS for AUTOMATISK å starte nedlastningen.

Også dette var jo svært enkelt å få til.

Backup
En annen spennende ting med NAS er at man kan sette den opp slik at den automatisk tar backup/synkroniserer filer med din klientdatamaskin.

Selv har jeg nesten 10000 bilder, dokumenter fra flere år tilbake, musikkbibliotek og andre brukerdata som jeg gjerne skulle sett det ble tatt backup av.

Begynte litt i går kveld med å se på RSYNC. Prøvde også å sette opp en testbackup som skulle startet i natt. Problemet var at Windows-maskina selvsagt måtte restarte pga. en oppgradering, slik at backupen aldri ble kjørt…

I ettermiddag har jeg tenkt å se litt mer på backup-løsninger.

24.06.2010
Vel i kveld skjedde det; NASen krashet og vllle ikke komme opp igjen på en normal måte. Det kom feilmeldinger om noe ZFS og superblock error, og jeg skjønner ingenting. Det jeg imidlertid oppfatter, er at det jeg har registrert som partisjon og shares er bortevekk – og med det også ALLE filmer jeg har lastet over på serveren. Det var ikke få! Dessuten ser det ut for at endel musikk er borte. Musikken har jeg på IPoden også slik at det er ikke så farlig. Værre med filmene…

Har nå spurt på FreeNAS hjelpeforum og krysser fingrene for at noen forbarmer seg…

Hvis det skal være så kritisk som det ser ut for at det er, så er jeg ikke sikker på om jeg ønsker å satse på en slik løsning.

25.06.2010
Fant vel løsningen på problemet, og fikk filene fram igjen. Heldigvis! Årsaken til de store problemene var så enkelt som at jeg hadde latt DVD’en ligge igjen i leseren, slik at hver gang jeg bootet serveren, så lastet den fra plata…. Ganske elementær og flau feil… Men nå fungerer det igjen i allefall!

Får god hjelp fra ekspert i USA som geleider meg gjennom alt. Det er nok ikke helt OK enda heller for den krasher både rett som det er. Heldigvis ser det ut for å gå bra med filene, men om det skal vise seg at det er en hardwarefeil, så må jeg finne ut hva det er slik at jeg berger det som er på disken.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke følgende HTML tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggere liker dette: