«

»

jan 15

Hvordan brygge mjød!

Som den historieinteresserte jeg er, har jeg lenge gått med drømmen om å både brygge og smake mjød – vikingenes jodlevann. Geir Åkerland har skrevet en flott epistel om hvordan god mjød lages, og jeg har tatt meg den frihet å gjengi den her. Man tager:

 • 2 kg honning
 • 9 liter vann
 • 1 spiseskje kanel
 • 1 teskje ingefær
 • 1/2 teskje kryddernellik
 • 2 skrellede sitroner, evt. 3-4 spiseskjeer sitronjuice
 • 50 g gjær
 • 1-3 g tørket humle

Her er det du trenger Fremgangsmåte:

 1. Bland alt bortsett fra gjæren og 3 liter vann i en stor kjele. Merk av væskemengden på en pinne, eller på siden av kjelen, og tilsett resten av vannet. (Hvis du ikke vil ha mjøden til å bli for bitter, så ta ikke oppi så mye som 3 g Humle).
 2. Kok uten lokk til merket ditt blir synlig (dvs: kok bort 3 liter vann)
 3. La det kjøle seg, og deretter tilsett gjæren når væsken har nådd kroppstemperatur. 
 4. Dekk til mjøden med en tøystykke, og la det stå i 3-4 dager. Hvis du bor i blokk, sørg for at du plasserer dunken i et godt ventilert sted. Lukten kan gå til hodet på deg. Det er en veldig sterk, søt lukt.
 5. Når gjæringsprosessen er ferdig, heller du brygget gjennom et tøystykke eller et håndkle, og ned i en beholder. La det stå der i et par dager. (Hvis du noen gang har lagd vin, vet du hva jeg mener)
 6. Gjennom en sil heller du brygget tilbake i det du lagde det i. Sørg nå for at du ikke tar med gjær-grumsen på bunnen.
 7. Gjenta den prosedyren 5-6 ganger, eller så mange ganger du klarer før du smaker på brygget. Desto mer du gjør dette, jo klarere, og mindre gjærsmak får du. 

Når du er ferdig, kan du sette brygget på flasker. Du kan også tilsette litt hvitvin, for å få en fyldigere smak. Første ganger du brygger denne drikken, vet du ikke hvor bitter, eller søt, eller sterk den er. For å oppnå perfeksjon, må du feile og prøve. Erfaring gjør mester. Men vær oppmerksom! Denne bryggen vil inneholde minst 10-13 prosent alkohol, om du bruker rent vann. Nå skal det putre ned 1/3 og avkjøles før gjæren has i. Jeg kommer tilbake med oppdatering etterhvert som prosessen skrider framover. Håper jeg. Blir det stille så er det enten fordi brygget har eksplodert, eller jeg har gått i Viking. Oppdatering Nå har det gått 2 dager, og nedenfor ser du resultatet så langt. 2 dager til nå så er det klart for å siles. Oppdatering Mjøden er nå silt gjennom en kjøkkenhåndduk 4-5 ganger og ser bra ut med gyllen "honningfarge". Duften er søt og god, men en tildels kraftig stenk av alkohol… Den står fortsatt på badet og godgjør seg, og jeg tenker smake på den til helga.

Resultat

I går kveld måtte vi teste mjøden, og den ble bra den! Kanskje litt for syrlig (mindre sitron neste gang), litt for søt (mindre honning) og kanskje ei klype til med humle. Men alt i alt var den faktisk veldig god. Blir flere av denne ja!

Share

19 comments

Hopp over til kommentarskjema

 1. Geir Åkerland

  Hehe bra den satt 🙂

 2. Bjørn-Andre

  du har vell ikke ekte tradisjonsrik vikingmjød oppskrift på lager? med norske indrendienser?
  har leita lenge men har sett kun sett fra nyere tid…norske sure epler er en erstattning for sitronen siden sitronen stammer fra nord india.. (gjær og sukker)
  ikke for og være dømmende men jeg er bare veldig ivrig etter og få en ekte tradisjonsmjød oppskrift

  1. admin

   Nei desverre har jeg nok ikke den originale oppskriften om en slik «offisiell» fantes. Jeg tenker vel at det fantes like mange varianter på den tida som det gjør i dag av hjemmebrygga øl, men jeg vil tro at å tilsette sure norske epler muligens kan bli veldig bra – også for smakens skyld. Evt. kan du forsøke å kutte ut det sure helt for den BLE litt for sur etter min smak med sitron.

   Blir nok en brygging til denne jula også, og da skal jeg prøve uten sitron.

 3. Bent

  Skal lage denne idag, gleder meg til helgen for å prøve mjød for første gang 🙂

  1. admin

   Lykke til 🙂 PS: Den blir bedre jo lengre den står – Den jeg brygga til jul er helt blank og fin (og bedre på smak) nå. Alkoholprosenten er nok skyhøy men… 🙂

 4. bent

  Jeg lurte på en ting.

  " Gjenta den prosedyren 5-6 ganger, eller så mange ganger du klarer før du smaker på brygget. Desto mer du gjør dette, jo klarere, og mindre gjærsmak får du.  "

  hvem prosses er det du tenker på ?

  stå 3 – 4 dager – helle gjennom tøystykke – helle gjennom sil
  eller alle kanskje?

  hvor kaldt KAN den stå?
  kan jeg sette den i kjelleren?
   

  1. admin

   Jeg tenker på silinga – Jo mer du siler, jo mer klart brygg får du (dvs. mindre gjær med i sluttproduktet).
   Jeg er ingen ekspert på brygging, men vil jo tro at dersom du setter den kaldt så kan den stå lenge i og med at du da bremser gjæringsprosessen. Jeg lot mitt stå på kjøkkenbenken 14 dager, og det var nesten bedre da enn ferskt.

 5. Erik Conradi

  Hva slags gjær bruker du? Vanlig bakegjær eller en type ølgjær?
   
  Erik 

  1. admin

   Hei Erik! Jeg bruker ikke gjær i det hele tatt faktisk, men det blir faktisk 13-14% likevel.

 6. Nils Jørgen Wattum

  hvorfor sår det att man trenger 9 L. vann  når du bare bruker 6 i oppskriften ?
  Mhv. Nils Jørgen 

 7. admin

  Hei Nils Jørgen!

  Du har helt rett i at dette ser veldig rart ut, og det er nok en skrivefeil i teksten. Det jeg gjør, er å starte med 3 liter væske, markerer på en pinne hvor høyt vannet i kjelen står. Så fyller jeg på 6 liter, og lar alt koke ned igjen til merket blir synlig. Koker altså bort 6 liter (og ikke 3 som det står…). Men her vil jeg tro man også bør prøve seg litt fram alt etter hvor kraftige greier man vil ha.

 8. Geir Åkerland

  Blander 6 liter i først, markerer, heller i 3 til, og koker til merket til synlig igjen.
  Ergo koke bort 3 liter, men som nevnt her er det jo det man føler er godt som teller. Koker du bort 6 liter blir jo brygget mer smakfullt om det er ønskelig.

 9. Annelise Gjersdal

  Vilket utstyr har du brugt for å lage denne? hører mye om bøtte med lokk og gjærutlufting osv osv… kanne og krane. Temp måler osv? Trenger man alt dette?

  Når tappet du på flasker?
  Siler du første gang etter 4 dager?
  Siler du da 5-6ganger rett etter hverandre eller venter du en stund ?
  I alle oppskrifter jeg har sett så har man gjær i? Trengs ikke dette ettersom du ikke har det i?

  1. admin

   Hei Annelise!

   Jeg mener vel det er litt overkill å benytte all verden av utstyr. Det kan jo neppe bli autentisk da… Jeg bruker kun en stor «fiskekjele» som får stå noen dager i fred på badet med et klede over seg.

   I starten vil det danne seg grums på toppen, men når dette begynner å trekke seg utover/synke, så siler jeg det. Det vil vel skje rundt 4-5 dager ja.

   Jeg siler ca. 13-15 ganger gjennom et klede helt til det er relativt fritt for (synlige) partikler. Så heller jeg på flasker og lar det godgjøre seg inntil bruk.

   Jeg bruker 50g gjær – se oppskriften 😉

   1. Annelise Gjersdal

    Så da tar det ca 5 dager fra du begynner til Mjød er tappet på flasker. Stemmer det?
    Takk for svar ! Jeg er helt ny i gamet, så tør ikke begynne før jeg tror jeg har kontroll på det meste.

 10. Annelise Gjersdal

  En ukes tid menere jeg. Så nå at det står. La det stå i en beholder i et par dager etter du har silt første gang;D

  1. admin

   Sånn ca. 5-6 dager bør det nok stå 🙂
   Lykke til – dette klarer du 😉

 11. Elin

  Hei!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

  1. admin

   Hei og tusen takk for flott tilbakemelding! Gøy!

   Jeg kan gjerne bli koblet til, men egentlig så er det Geir Åkerland som skal «hylles»/æres – det er fra hans tekst om mjød som kan finnes her: http://www.arild-hauge.com/mead.htm.

   Foreslår at dere kontakter han og spør 🙂 Hvis det er greit for han kan dere gjerne linke til min side hvor det også følger bilder med.

Kommentarer er avslått.

%d bloggere liker dette: